האומה / עריכת יוסי אחימאיר

Getting your Trinity Audio player ready...

כריכת הספר האומה 220

עורך: יוסי אחימאיר

גיליון 220, חשוון תשפ"א, נובמבר 2020 | 152 עמ'

מקרי אך סמלי ואופייני הוא צירוף המספרים המופיע בשער הגיליון הנוכחי של כתב העת 'האומה'. הכותרת היא "ז'בו: 140 להולדתו, 80 לפטירתו". ז'בו הוא זאב ז'בוטינסקי, גיבור האומה ו'האומה' גם בגיליונות מן המניין. והנה, סכום המספרים הללו, 220, הוא המספר השלישי המופיע בהבלטה בעמוד השער. זהו מספרו הסידורי של הגיליון, המרמז לכך שהוא כבר בשלהי העשור השישי להופעתו המתמדת. ואכן, אפשר לומר ש'האומה' עשוי מז'בוטינסקי.

אם יורשה להמשיך מעט בסחרחרת המספרים: 220 לא רק דומה לשנת הופעתו המופיעה תחתיו, 2020, אלא גדול עשרת מונים בדיוק ממספרו של גיליון 'השילוח' שבידכם. אכן, ה'אומה' הוא מעין אח גדול לנו, דומה ושונה. הוא משויך, בחומר וברוח, לזרם היסטורי מסוים של המחנה הלאומי, אפשר לומר תנועת החירות ההיסטורית; נתח גדול מאוד מגיליונותיו מוקדש תמיד לתיעוד היסטורי, בדגש חזק על ענייני הימין הציוני ועל שנות המאבק של המחתרות – לעיתים במידה המעוררת שמץ של הרגשה כי תפארת התנועה הזאת כבר מאחוריה; ועריכתו היא זה שנים רבות מלאכת כפיו של אדם מסור אחד, יוסי אחימאיר.

הגיליון החדש מבשר לקוראיו גם על הצטרפות תנועת בית"ר העולמית אל "מסדר ז'בוטינסקי", המו"ל הוותיק של כתב-העת, ועל כניסתה של נבחרת צעירה למועצת המערכת. אין לדעת אם צפוי שינוי בתמהיל; על כל פנים בגיליון הנוכחי גם החומר ההיסטורי עשוי לעניין רבים.

בין המאמרים על ז'בוטינסקי נמצא מאמר עתיר סיפורים ואנקדוטות על ייחודו של המודל המנהיגותי שלו: עיתונאי במקצועו, המפגין גם כמנהיג חוש ריח היסטורי וחוש הומור – ואת שכר הסופרים שלו מרעיף על קופת התנועה. הכותבת היא גלילה רון-פדר-עמית, והטקסט קולח בהתאם לכך. מסקרן גם המאמר של אמיר גולדשטיין על הקשר בין ז'בוטינסקי לחיים וייצמן, אגב הופעת הביוגרפיה הגדולה של וייצמן מאת מוטי גולני ויהודה ריינהרץ, לאחרונה ממש. מתברר שהיריבים וייצמן וז'בוטינסקי היו עד שלב מסוים חברים קרובים ומשפחותיהם אף גרו ביחד. מנהיגותו של וייצמן גרמה לז'בוטינסקי לפרוש מהתנועה הציונית ב-1935, אך קודם לכן המשותף ביניהם היה רב מאוד. שניהם היו האחראים, איש איש בדרכו, למשיכת הציונות אל האוריינטציה הבריטית במלחמת העולם הראשונה ואחריה; שניהם גרסו ליברליזם כלכלי, וגישתם הציונית של שניהם הדגישה את ההיבט המדיני-דיפלומטי.

בהמשך הגיליון מתהדהד עוד ספר עכשווי מדובר, הרומן 'העצים והשבבים' של אריה אלדד על המתח הרעיוני בלח"י בשנותיו האחרונות. זאת, במאמר של איציק פס על דרכו של מנהיג לח"י נתן ילין-מור אל השמאל המדיני הרדיקלי. היסטוריה מזווית חווייתית יש בפרק-הזיכרונות שמפרסם גיל קיסרי, עיתונאי ומתברר שגם מרגל: סוכן 'נתיב' בקרב יהודי ברית המועצות. רשימת המאמרים ההיסטוריים עוד ארוכה ודשנה.

באגף המאמרים על ההווה, שאינו גדול, ואשר עומד הפעם בעיקר בסימן המגפה, בולטת תכונה אחרת של כתב העת: ריבוי הדעות, הקצוות אפילו, החוסות תחת המכנה המשותף של התפיסה הלאומית. לצד ניתוח של מוטי קרפל על רגשי האדנות האבודה שמאחורי מחאת רח' בלפור, מופיעים מאמרים רהוטים, מפורטים ויפים המגייסים את משבר הקורונה להצדקת עמדות שאינן ימין קלאסי אך מאחוריהן חשיבה ממלכתית או אף קולקטיביסטית.

וכך, הסופר, הפילוסוף ואיש המודיעין מישקה בן-דוד מסיק מהמשבר את מבוקשו שהוא ניתוץ מיתוסים מסורתיים ודתיים; ואילו הוגה הדעות הוותיק אליעזר שביד תולה בקפיטליזם את כל הרעות שהקורונה חשפה במערומיהן, מבעיות החינוך דרך האנוכיות והפלגנות עד דלדול טעם החיים בקרב צעירים, ומדמיין עבר סוציאל-דמוקרטי שבו נשים היו פנויות לגדל את ילדיהן הרכים בבית, הצעירים עסקו בספורט עממי ולא כילו זמנם בצפייה בספורט מקצועי, והכול חיו בצניעות ובאחווה.

היה עבר אידיאלי כזה או לא היה – הנה את 'האומה', כתב עת דל תקציב, עד כדי מאבק על קיומו, המצליח בכל זאת לעורר עניין, מאפיינים רוח התנדבות ורצון טוב, התכנסות של אחוות שונים תחת כנפי ההשקפה הלאומית, וגם קצת פתוס ישן וטוב המתבטא למשל בבחירת תמונות השער.

עוד ב'השילוח'

יובל של יתמות ספרותית
להסיר את מסכת המשפט הבינלאומי
יחידים בדורם

ביקורת

קרא עוד

קלאסיקה עברית

קרא עוד

ביטחון ואסטרטגיה

קרא עוד

כלכלה וחברה

קרא עוד

חוק ומשפט

קרא עוד

ציונות והיסטוריה

קרא עוד
רכישת מנוי arrow

2 תגובות

  1. איתן ירושלמי

    17.02.2021

    שלום
    ביום שבת 12 פברואר 21 במסגרת תוכנית רדיו בקול ישראל בהנחית ד"ר יצחק נוי ,הוזכר מאמר שכתב לאחרונה ד"ר משה יגר ופורסם בכתב העת האומה.
    המאמר עוסק בנושא היבט דתי אסלאמי והתנגדות לציונות בתקופת המנדט . האם ניתן לקבל פרטים על המאמר? אשמח לרכוש הגיליון הרלבנטי עם המאמר.
    תודה רבה

    הגב
    • מערכת השילוח

      17.02.2021

      שלום איתן,
      המו"ל של כתב העת האומה הוא המסדר של של זאב ז'בוטינסקי ואפשר להשיג אותו בכתובת המייל [email protected]. אני בטוחה שהם יוכלו לעזור באיתור הגיליון שאתה מתכוון אליו.
      בהצלחה!

      הגב

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *