סכנה טורקית

Getting your Trinity Audio player ready...

בתגובה ל"מערבה מכאן" מאת ניצן דוד פוקס

אני שותף לדעתו של ניצן דוד פוקס שהים התיכון חשוב מאוד למדינת ישראל גם כערוץ עיקרי של מסחר נכנס ויוצא, וגם כמקום שבו נמצאים מאגרי הגז הטבעי. הים הוא גם המקום שבו אנו עלולים להיפגע מהתקפות של אויבים וטרוריסטים למיניהם, ולכן יש חשיבות רבה להיערכות צבאית ומדינית למניעת איומים אלה. מכאן, בראש ובראשונה, חשיבות קיומן של בריתות מדיניות וביטחוניות עם יוון וקפריסין.

עם זאת, אני סבור שפוקס ניסח את האיום של טורקיה על השלום באזור הים התיכון במילים רכות מדי. פרשת ספינות הסיוע "ההומניטרי" לרצועת עזה, ובמיוחד הספינה 'מרמרה', זכורה היטב כמעשה איבה של טורקיה נגדנו. אבל אין מדובר במקרה בודד. טורקיה מרבה לנהוג בתוקפנות פרובוקטיבית ולהתנהל בצורה בוטה גם כלפי אינטרסים חשובים של מדינות אחרות באזור כגון יוון וקפריסין. מתיחות זו מסוכנת מאוד לשלום באזור הים התיכון.

אמנה אחדים ממהלכים אלו. טורקיה בהנהגתו של ארדואן הכריזה חד-צדדית שרצועת הים מצפון הים האגאי עד לקרבת האי רודוס היא חלק מאזור המדף היבשתי שלה. כמו כן, היא שלחה אוניות למחקר ססמי לשלושה אתרים שיוון וקפריסין בדעה שהם במים הטריטוריאליים שלהן, ושלחה ספינות צבאיות לשמור עליהן. יוון שלחה פריגטה ישנה ושמה לימנוס לצפות בנעשה ליד האיקסטלוריזו. ב-11.8.2020 אחת האוניות הטורקיות והפריגטה היוונית התנגשו. זאת פעולת איבה. בנסיבות אחרות, זאת פעולה שמצדיקה תגובה.

התנהגות טורקיה מכעיסה מאוד את צרפת, מפני שחברת הנפט הצרפתית טוטאל היא בעלת זכויות, יחד עם חברות אחרות, באזור של קפריסין. נשיא צרפת הודיע שהוא יתגבר את הנוכחות הצבאית הצרפתית באזור בשתי ספינות ושני מטוסי קרב.

כדי להוסיף חומר נפץ, טורקיה התערבה במלחמת האזרחים בלוב. במזרח לוב שולט מנהיג מיליציה, הגנרל ח'ליפה חפתאר, שנתמך בידי מצרים וצרפת, ואילו בטריפולי שולטת ממשלה שנתמכת על ידי מיליציות אסלאמיות קיצוניות. ארדואן שלח לעזרתם כוחות צבא ונשק. מכיוון שנאט"ו הטילה אמברגו על הספקת נשק ללוב, צרפת שלחה פריגטה לבדוק אם אונייה טורקית מובילה נשק ללוב. הטורקים שלחו משחתת שלהם שהתחככה עם הפריגטה הצרפתית, דבר שמנע את הבדיקה. גם זאת היא פרובוקציה שעלולה הייתה לגרום להתלקחות קרבות בין האוניות.

בתמורה לסיוע הצבאי, הממשל בטריפולי חתם עם טורקיה על הסכם לתיחום זכויות בים, הכולל רצועת ים רחבה מחופי לוב עד לחופי טורקיה; הסכם זה מתעלם מקיומם של האיים כרתים ורודוס ומהזכויות של יוון בים שסביבם. הרצועה הזאת חוצה גם את הנתיב של צינור הגז שישראל יחד עם קפריסין ומצרים מתכננות להניח מישראל עד איטליה. בתגובה, מצרים חתמה הסכם עם יוון על אזורי המים הכלכליים שלהן, הסכום הכולל רצועת ים מחופי מצרים לחופי יוון וחוצה את הרצועה של טורקיה ולוב.

כל זה עלול להתפתח לעימותים אלימים. ארדואן משחק באש.

 


 

ד"ר אליהו בורוכוב שימש מרצה לכלכלה באוניברסיטאות תל-אביב ואוהיו.


 

תמונה ראשית: נשיא טורקיה ארדואן, באדיבות ויקימדיה

עוד ב'השילוח'

הרבנות לא יכולה
מדינה קטנה לעם גדול – יותר יהודית, פחות כופה: הצעה למדינה יהודית רזה / חיים נבון
כגוף ללא נשמה

ביקורת

קרא עוד

קלאסיקה עברית

קרא עוד

ביטחון ואסטרטגיה

קרא עוד

כלכלה וחברה

קרא עוד

חוק ומשפט

קרא עוד

ציונות והיסטוריה

קרא עוד
רכישת מנוי arrow

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *