גנגסטרים נגד נאצים

Getting your Trinity Audio player ready...

גנגסטרים נגד נאצים

מייקל בנסון

מאנגלית: דפנה לוי

מטר, 2024 | 336 עמ'

להיטלר היו תוכניות מרחיקות לכת לא רק כלפי היהודים, אלא כלפי העולם כולו. עלייתו לשלטון בגרמניה הכתה גלים בארצות הברית. מהגרים גרמנים רבים ישבו בה, וחלקם החל להתאגד בהתארגנויות נאציות. מטרתן של אלו הייתה לקדם את ענייניו של הרייך השלישי, ומתחילת המלחמה גם למנוע הגעה של חיילים אמריקנים לאירופה. היהודים המפוחדים לא היו יכולים לעשות דבר לנוכח תהלוכות נאציות גדולות בערים המרכזיות, משום שהללו לא היה מנוגדות לחוק. הדרך שנמצאה להיאבק בהן הייתה, לנוכח זאת, הפעלת גורמים פורעי חוק: גנגסטרים יהודים.

"הבמה הייתה מקושטת בצלב קרס ובתמונתו של היטלר", תיאר זאת אחד מהם, ידוע במיוחד, מאיר לנסקי. "לא היו שם רבים מאיתנו, אבל נכנסנו לפעולה בכוח. זרקנו כמה מהם מהחלונות. רצינו להראות להם שהיהודים לא תמיד יושבים בשקט וסופגים עלבונות".

בספר גדוש בסיפורים היסטוריים מרתקים ובעובדות מפתיעות חושף מייקל בנסון את המאבק שהתרחש מתחת לפני השטח ברחבי ארה"ב לפני פרוץ מלחמת העולם השנייה. מאיר לנסקי, בגסי סיגל ומיקי כהן הם בין השמות המוכּרים שהספר מתאר את מאבקם.

הכתיבה בסגנון קולנועי מוסיפה לעלילה אשר ממילא נראית כלקוחה מסרט, עם כל כמה שאמיתית היא. למייקל בנסון ניסיון בן שנים רבות של עבודה עם סוכני מודיעין, שוטרים ומאפיונרים לשעבר. לאורך כל הספר ניכר שהמחבר ביצע עבודת מחקר נרחבת, כפי שמעידה רשימת המקורות הארוכה בסופו.

אולם עושר מקורות המידע הוא לעיתים דווקא נקודת התורפה. בנסון סוטה מדי פעם מהסיפור המרכזי ועובר לפירוט יתר בדבר דמויות שוליות או מאורעות שהוזכרו בדרך אגב. ההפרזה בפירוטן של עובדות היסטוריות מציפה את הקורא במידע ומשבשת מעט את הקריאה הרציפה וכך פוגמת בסגולתו של הספר הזה – היותו כתוב, עם היותו ספר עיון, כסיפור עלילה כמעט.

עוד ב'השילוח'

סכנה: צבא בלי רוח לחימה
על ערכים סובייקטיביים ושופטים אובייקטיביים
מחאה מסורתית ומוצדקת

ביקורת

קרא עוד

קלאסיקה עברית

קרא עוד

ביטחון ואסטרטגיה

קרא עוד

כלכלה וחברה

קרא עוד

חוק ומשפט

קרא עוד

ציונות והיסטוריה

קרא עוד
רכישת מנוי arrow

כתיבת תגובה