שופטים / אליהו עסיס

Getting your Trinity Audio player ready...

שופטים: בין כיבוש למלוכה

אליהו עסיס

מגיד, 2022 | 764 עמ'

בצירוף מקרים יצא הספר החדש בסדרת התנ"ך של הוצאת מגיד העוסק בספר שופטים בעיצומו של המשבר הפוליטי הפנימי שאולי הוא החמור ביותר בתולדות מדינת ישראל, כאילו כדי להזכיר לנו את סיומו של אותו ספר ואת תוצאותיו של הפילוג בעם והיעדר השלטון.

מחבר הספר הוא אליהו עסיס, לשעבר ראש המחלקה לתנ"ך באוניברסיטת בר-אילן, שכבר לקח חלק בסדרה זו בספרו על ספר יואל. ואכן, הספר הוא מן האקדמיים יותר בסדרת הספרים. הוא מציע עיון נרחב ועמוק בסיפורי הספר ובמבנהו.

חלק גדול מהדיון בספר מוקדש להתפלמסותו של עסיס עם חוקרים המחלקים את ספר שופטים למקורות ולרובדי עריכה שונים שאין ביניהם זיקה מלבד דחיסתם יחדיו למין רצף סיפורי מבלבל ולא אחיד. הוא עצמו מציע גישה סינכרונית לגבי מקור הספר, גישה המתמקדת באמצעיים ספרותיים כדי להראות שדווקא באותן חוסר התאמות לכאורה עולה פעמים רבות עיקר משמעות הסיפור. כך למשל בסיפור גדעון:  השינויים התדירים בהתנהגותו, שכמו מלמדים על חוסר אחדות בסיפור, דווקא מאירים את ההתלבטות האמונית שהוא מצוי בה. כך גם באשר ליפתח: הסתירות באשר למיקום בֵּיתו חיוניות לחשיפת שאלת הקבלה שלו לתוך השבט שדחה אותו, ולהבנת מניעיו הלא-טהורים המביאים למפלתו הנוראה. לצד אלו, ישנם מקומות שבהם טוען עסיס בפשטות שהסתירה כלל אינה עמוקה או מובהקת כפי שמציגים אותה חלק מהחוקרים.

טענתו העיקרית של עסיס בספר היא שבניגוד להבנה הרווחת, ספר שופטים אינו מציג עמדה חד-משמעית בנוגע לשאלת ההנהגה הישראלית. חוקרים רבים גרסו שהספר פרו-מלוכני ומטרתו להציג את התקופה שקדמה למלוכה ככאוטית, ולעומתם היו שטענו שהספר דווקא מדגיש את אחדות העם ויכולתו להתנהל ללא מלך. אלו גם אלו טענו לאופי אידיאולוגי על גבול התעמולתי.

לעומתם, מציע עסיס קריאה עדינה ומורכבת יותר. לדעתו, מתואר לפנינו מהלך דיאלקטי שבו מוצגים אלה לצד אלה יתרונות המלוכה וחסרונותיה (בעיקר בסיפור גדעון ואבימלך), אך אט אט עולה בו ההבנה שאי-אפשר להמשיך באין מנהיג או שלטון מוסדר לעם. תהליך זה מתבטא בכך שכבר באמצע הספר, בפרק י', מואס ה' בהנהגת השופטים הקלאסית, אך לאחריה עדיין נוצרים ניסיונות לשמר אותה בדמות יפתח ושמשון – וכמובן בסיום, בסיפורי פסל מיכה ופילגש בגבעה המציגים בגלוי את התוצאות החמורות של העדר מנהיגות לאומית. בלית ברירה, בדיעבד, מתחייב מעבר לשיטת שלטון אחרת.

לאור העבודה הרבה שניכר שהושקעה בספר, חבל שחציו הראשון מלא בשגיאות עריכה קשות כגון פסקאות שנגמרות באמצע משפט או הפניה לפסוקים לא מתאימים – שגיאות שאינן תואמות את אופי ההוצאה ופוגמות במרקמו של הספר. אך זהו אינו העיקר. הספר עשיר ומלא ומציע עיונים דקים ומרתקים בסיפורי השופטים, וחובר בכבוד לסדרה המשובחת.

עוד ב'השילוח'

יזמיים, מפוכחים וקהילתיים
לצאת מהקווים: בשׂורה לתחבורה ביישובים הקטנים
מי ישמור על העבר שלנו?

ביקורת

קרא עוד

קלאסיקה עברית

קרא עוד

ביטחון ואסטרטגיה

קרא עוד

כלכלה וחברה

קרא עוד

חוק ומשפט

קרא עוד

ציונות והיסטוריה

קרא עוד
רכישת מנוי arrow

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *