גשר האמונה / רונן נויבירט

Getting your Trinity Audio player ready...

גשר האמונה

שאלות הנצח במבט פוסט-מודרני

רונן נויבירט

ידיעות ספרים, 2022 |  328 עמ'

בשנה שעברה סקרנו כאן את ספרו הקודם של הרב רונן נויבירט ז"ל, 'גשר ההלכה'. הוא הופיע סמוך לאחר פטירתו המצערת ממחלה קשה, והוא כבן חמישים בלבד. בשנת חייו האחרונה כתב את חלקו העיקרי של הספר שלפנינו, מעין ספר המשך. גשר האמונה חובר לגשר ההלכה: התאולוגיה משלימה את הפרקטיקה. כאז כן עתה, מתוך ניסיון לגשר בינן לבין מציאות הזמן ואף לראות בהן עצמן גשר.

נויבירט, כמסופר מפי אוהביו בחלקו האחרון של הספר, היה איש מעשה ורוח. רב קהילות, מייסד ארגון הרבנים 'בית הלל' ופרויקטים להנגשת היהדות לציבור הרחב, מתכנת במקצועו, ועוד קודם לכן, כאיש קבע בצה"ל, מפתחן של מערכות ניווט צבאיות מתקדמות שנלווה לפעולות שייטת 13. הרבגוניות, הקשב אל העכשיו והחתירה ליצירת גשרים וחיבורים, תכונות בולטות לעין כבר למקרא משפט ביוגרפי בודד זה,  מאפיינות גם את דרכו בהגות ובכתיבה.

כותרתו של אותו חלק שבלב הספר החדש שהרב נויבירט הספיק לכתוב במסודר היא "שאלות יסוד אמוניות בהגות היהודית". זוהי, למען האמת, כותרת המשנה המדויקת הראויה לספר כולו. המחבר ניגש לסוגיות המרכזיות המטרידות את המאמין בן דורנו. הוא מעיין בהן בשיטתיות ידידותית: סוגיה אחר סוגיה הוא מבקש להעמיד על דיוקה באמצעות הצגתה, חידוד הקשיים והאתגרים שמעמידה בה המציאות הרוחנית בת זמננו, והצגת דעות של חכמי ישראל לדורותיהם לגביה – תוך חתירה לפתרונה ומיצוי לקחיה האקטואליים.

כך הוא עושה בשאלת האמת והמחלוקת, המושפעת כיום מהחשיבה הרלטיביסטית. כך גם במה שהוא מכתיר כ"בריאת העולם ובריאת האדם", תוך התמקדות לא בשאלת "אמונה ומדע" – שנעשתה צדדית למדי לרוב המאמינים, וזאת בהשפעת הפוסט-מודרנה והדגש העכשווי הרווח בסובייקטיביות ובהכרעה הקיומית האישית – אלא בשאלת משמעות החיים. וכזו היא דרכו גם בסוגיות שהתקומה הציונית, מצד אחד, והנהייה העכשווית אחר רוחניות למיניה, מצד אחר, דורשות עיון מחודש בהן: סוגיות כגון גאולה, משיח, תחיית המתים, שאלת הייסורים והרוע, והשגחה אלוהית.

העיונים הללו מצטיינים בעושר ובגיוון של המקורות היהודיים שהם נדרשים להם, על פני כל התקופות, ובתשומה האישית של המחבר המותח גשרים ביניהם, וביניהם-לבינינו, כדי להבליט את הראוי בעיניו להבלטה. ידיו רב לו בעשיית סדר. דוגמה בולטת לכך היא המיפוי שהוא עורך לתפיסות היהודיות בדבר מידת השגחתו של אלוהים על העולם ועל הפרט: מושגים המשמשים לעיתים בערבוביה ובהתנגשות, כגון בחירה חופשית, מקריות ומזל, מערכת אישית של שכר-ועונש, השגחה פרטית, הסתר-פנים ועוד. נויבירט מציע, תוך שהוא נעזר בהוגים קודמים, מודל מאחד, שבו מתקיימים במצבים שונים סוגי השגחה שונים.

חלקו הגדול הנוסף של הספר הוא אוסף מאמרים קצרים ודרשות של נויבירט הנוגעים לנושאי הספר. רובם ממוקדים בשאלות ספציפיות יחסית, כגון השאלה האמונית בדבר תפילות שאינן נענות. עורכי הספר סידרו אותם על פי מתווה כללי שהמחבר הספיק להציע; ועדיין, אין בחלק הזה מהלך שיטתי, והוא מתפקד כתערובת של חזרה על נקודות מרכזיות מהחלק הראשון, הארות נוספות על ענייני אמונה בזמננו, ודרשות נאות ביותר. אומנם, עיונים ודרשות אלה נותרים במידת מה כבולים בהקשר אמירתם המקורי, המזדמן; והחלק כולו סובל מעט מגולמיות, בעיקר בצורה שמובאות בה הציטטות (כתיב חסר כבמקור אך בלי ניקוד ולעיתים בלי פתיחת ראשי תיבות; להבדיל מהעריכה המיטיבה שנעשתה בחלק העיקרי).

הספר מומלץ לבני דורנו המבקשים להשלים בין עולמם הדתי לבין נהיות ליבם, אך כותרת המשנה של הספר, המבקשת לבטא ניואנס זה, "שאלות הנצח במבט פוסט-מודרני", מטעה למדי. המבט של נויבירט אינו פוסט-מודרני בפני עצמו, אלא הוא מבט המתחשב באופיו של הדור, ובין השאר מנסה להוציא מעט מתוק מעז, ולרדות דבש מן הארי המת של הפוסט-מודרניזם, וגם זאת רק בהיבט אחד שלו – ההיבט האפיסטמולוגי, כלומר הנכונות לחיות עם כמה אמיתות במקביל. ממנה, מראה המחבר, יכולה ההכרה הדתית לצאת נשכרת, ולהתגבר על סתירות.

עוד ב'השילוח'

הרע, המכוער והטוב
הרשות הרביעית: על מוסד הנשיאות
יזמות שמרנית בשירות המדינאות הציונית

ביקורת

קרא עוד

קלאסיקה עברית

קרא עוד

ביטחון ואסטרטגיה

קרא עוד

כלכלה וחברה

קרא עוד

חוק ומשפט

קרא עוד

ציונות והיסטוריה

קרא עוד
רכישת מנוי arrow

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *