הדמגוג

Getting your Trinity Audio player ready...

הדמגוג

המכניזם של הפעלת השררה

אדם רז

תלם, 2023 | 247 עמ'

כתיבה עיונית מוצלחת, כמו כתיבה מחקרית מוצלחת, חייבת לשמור על ריחוק מסוים ממאבקי השעה. יש, כמובן, מקום לכתיבה פובליציסטית המזנקת בחדווה אל זירת ההתכתשות הרגעית והמקומית; אבל לעיתים ההפרדה בין הפובליציסטיקה לבין העיון מיטשטשת, והסוגה השנייה היא זו שסובלת מכך. טשטוש זה עלול להתרחש כאשר המאבק המקומי משפיע כל כך על חייהם ומחשבותיהם של הכותבים, עד שאינם יכולים להתנתק ממנו, או עד שאינם יכולים למצוא ערך בכתיבה מחקרית שאינה מוקדשת בחלקה ל"מאבק", לוויכוח של הכאן ועכשיו. ובמילותיו של רז עצמו, המתארות את המצב הנפשי שבו מבקש הדמגוג להציב את נתיניו: "כשהאויב זומם לכלותנו, אין זמן לתהיות. מחשבה היא פעולה לימי שלום, לא לימי מאבק" (עמ' 183).

'הדמגוג', ספר שמטרתו לשמש "כלי עזר במאבק נגד דמגוגים באשר הם", סובל אפוא מבעיה של חוסר איפוק, וזה מאכזב. הספר נראה נהדר (כמו כל ספרי הוצאת תלם), ועם פתיחתו הוא עושה רושם רציני. רז מבקש להגדיר "דמגוג" מהו, מהן שאיפותיו ומהן דרכי פעולתו. הוא נעזר לשם כך באינספור ציטוטים מרתקים: של פילוסופים יוונים, הוגים גרמנים ואיטלקים בימי הפשיזם, אורוול, בובר, בן-גוריון, טולסטוי, דוסטויבסקי – ייתכן שציטטות אלו בעצמן מספיקות כדי להצדיק את קריאת הספר. בשלב מוקדם למדי מספק רז תשובה לשאלה "מהו דמגוג": דמגוג הוא אדם שתכליתו היא השלטון, הא ותו לא. כל פעולותיו קודש לתפיסת השלטון, ומשתפס אותו, כל פעולותיו קודש לשימור שלטונו.

זו תשובה נאה ומשכנעת, אך משם והלאה נמשך הספר תוך כדי מאבק של הכותב עם עצמו: האם רצונו לשפוך אור נוסף על מושא המחקר, או שמא רצונו העז יותר הוא להדביק שמות ופרצופים ל"דמגוג", משהגדיר אותו. האזכורים המפורשים והרמוזים לנתניהו וממשלותיו, הם רבים, והם מכניסים את הקורא לדריכות: במקום לצאת למסע מחקרי ביחד עם הכותב, הוא נמצא בדיבייט איתו (או נגדו).

דווקא נכונותו של המחבר לכתוב ספר לעומתי, המבקש לא רק להסביר את תופעת הדמגוג, אלא להדביק לה שמות ופרצופים, הופכת את הנקודה הבאה לדי מפעימה: לא פעם, תיאוריו של רז לדמגוג ולדרכי פעולתו דומים בעיקר להלך הרוח וסגנון הפעולה שאימץ בשנים האחרונות מחנה השמאל (שאליו, במוצהר, משתייכת הוצאת תלם). בפרק שכותרתו "אימת המלחמה" כותב רז את המילים שהבאתי לעיל: "כשהאויב זומם לכלותנו, אין זמן לתהיות. מחשבה היא פעולה לימי שלום, לא לימי מאבק". לא פעם ולא פעמיים שמעתי דברים ברוח זו מפי ידידים ומכרים שהתמסרו בשנים האחרונות לתנועת המחאה נגד שלטון נתניהו, בעיקר כשהבעתי באוזניהם את דאגתי מהידרדרות השיח במחוזותיהם.

ובכן, "[הספר] הדמגוג הוא כלי עזר במאבק נגד דמגוגים באשר הם", נכתב על הכריכה. אכן כך: באשר הם. מי שיבחר לקרוא את הספר, עליו לגשת אליו ברוח זו, ולשאול את עצמו, תוך כדי הקריאה, שמא הספר מדגים בגופו את התופעה שהוא מספק כלים ביקורתיים להבנתה.

עוד ב'השילוח'

הרבנות לא יכולה
סנאט לישראל: 'הפדרליסט' ואנחנו
לצעוד בטוב אל הזִקנה

ביקורת

קרא עוד

קלאסיקה עברית

קרא עוד

ביטחון ואסטרטגיה

קרא עוד

כלכלה וחברה

קרא עוד

חוק ומשפט

קרא עוד

ציונות והיסטוריה

קרא עוד
רכישת מנוי arrow

כתיבת תגובה